Meditációs alaptanfolyam

 

– MEDITÁCIÓS ALAPTANFOLYAM –

Az öntapasztalás és önismeret technikája

 

Véleményem szerint két fő lehetőség áll minden egyes ember előtt önmaga megismerésére: az egyik út saját testének, tudatának, személyiségének közvetlen tapasztalásán keresztül vezet, a másik az előbbiek által létrehozott életesemények és életkörülmények vizsgálatán, és azok ok-okozati összefüggéseinek felismerésén keresztül visz előre. A meditációs alaptanfolyam elsődleges célja egy évezredek óta működőképes eszközt adni az elsőhöz. Az öntapasztalás, és az ezen keresztüli önismeret fejlesztése révén egyre közelebb kerülhetünk tudatunk teremtő gondolataihoz, érzéseihez és ösztöneihez. Így egyre inkább még ‘hógolyó’ állapotukban ismerhetjük fel, és szerencsésebb esetben változtathatjuk meg teremtő impulzusainkat, melyekkel az átlag ember már csak a megállíthatatlan ‘lavina’ állapotban találkozik. Minél közelebb” képes vinni az ember az öntudatát gondolatai és érzései forrásához, annál könnyebb hatást gyakorolni azokra.

A keleti és nyugati önfejlesztés stratégiái

Gyakran hallunk manapság önismeretről, önfejlesztésről, önképzésről. Ez csodálatos dolog, hisz a nyugati világ a pszichológia kutatásainak köszönhetően felismerte a személyiség fejlesztésének fontosságát, és a személyiség – folyamatosan fejlődő módszerein keresztüli – fejlesztésében látta meg az ember boldogulásának és boldogságának útját. Ezen módszereknek nagyon sokat köszönhet az emberiség, de felmerülhet a kérdés: létezik-e tökéletes személyiség? Nem! A személyiség – természetéből adódóan – soha nem válhat tökéletessé. Mindig lesz mit fejlődnünk, rendbe raknunk, feldolgoznunk, stb. Senki sem mondta még magáról, hogy nincs már mit fejlődnie.

Keleten épp emiatt más stratégiát dolgoztak ki: méghozzá a személyiség (gondolatok, érzelmek) „fölé” emelkedés technikáját. Persze a személyiség nem megy sehova, ez alatt azt kell érteni, hogy a meditáció révén megtanulták az öntudatot a személyiségtől független állapotba hozni, de anélkül, hogy erőnek erejével elvágnák a kettő közti kapcsolatot. Szóval ne valamiféle tudathasadásos állapotra gondoljunk, hanem inkább olyan eltávolodásra, mint amikor az ember egyre távolabb lép egy TV készüléktől. Így a készülékben zajló műsor egyre kevésbé vonja el a figyelmét, és ennek köszönhetően az egyre kevésbé hat rá, de bármikor lehetősége van újra közel sétálni.

A Nyugat belső stratégiája tehát: „fejleszd a személyiséget”, a Keleté: „emelkedj a személyiség fölé”. A két megközelítés nem zárja ki egymást, sőt, nagyon is támogatja egyik a másikat. Lehetetlen a személyiségen „túl lépni” mindaddig, amíg abban komolyabb „vasmacskák” húznak lefelé, ugyanakkor meg senki sem képes felemelni azt a dobozt, amiben benne áll, azaz sokkal könnyebb minden önismereti munka, ha a személyiséget, amivel és amin dolgozunk „felülről” láthatjuk.

Számomra a két rendszer egysége ad tapasztalati választ az élet legfontosabb kérdésére: ‘Ki vagyok én?’ A tanfolyamon a meditáció ősi technikáját tanítom meg, melyet elsajátítva mindenki képes távolabb és távolabb lépni önnön gondolatai és érzelmei állandóan csapongó káoszától.


Mi is a meditáció?

A meditáció szót ma már mindenki használja mindenre. Olyannyira nagy az értelmezési káosz, hogy nem egyértelmű, mit értünk alatta. Éppen ezért rendbe fogjuk tenni a fogalmat és a technika megtanulása előtt alaposan átbeszéljük, hogy mi a különbség és az átfedés a meditáció, a kontempláció, a koncentráció, a vizualizáció, a révülés, a mindfulness és a vezetett meditáció között. Mindegyik jó valamire, a kérdés inkább az, hogy mire, mi a célunk vele? A meditáció során – a tévesen kialakult közhiedelemmel ellentétben – nem akarjuk megállítani vagy erőnek erejével irányítani a gondolatokat, mert ez lehetetlen, lévén teljesen ellentétes azok természetével. Az elmét „csalival” kell a gondolkodás kényszerének elengedése felé inspirálni, mint ahogy egy kutyát is jutalomfalatok segítségével tanítjuk meg parancsainkra. Ez a „csali” a meditáció technikája; egy technika, mellyel a meditáció állapotába kerülhetünk. A meditáció egyszerre egy állapot és egy „nem cselekvő” cselekvés, ami kialakítja a tudatban az állapotot, pontosabban magát a tudatot hozza a megfelelő állapotba.


Miért nélkülözhetetlen a meditáció a magasabb szintű önismerethez?

Azért, mert azt a dobozt nem tudod arrébb tenni, amelyikben benne állsz. Ahhoz, hogy megoldj egy problémát, a probléma fölé kell emelkedned. Ha nem tapasztalod meg az elméd működését, akkor nem is vagy képes változtatni rajta, nem vagy képes irányítani azt, nem vagy képes teremteni vele vagy elengedni általa, stb. Márpedig az emberi életnek a gondolataink adnak irányt, velük kezdődik minden. A legtöbb ember esetében öntudatlanul, de a gondolatainkkal építjük föl személyiségünket, életünket, kapcsolatainkat, mindent, aminek csak tartjuk magunkat és a világot. Amíg nem vagyunk képesek az elme valamilyen szintű csöndjére, addig nehezebben tudjuk megváltoztatni annak működését. Ez pedig nélkülözhetetlen a sikeres és boldog élethez. Az elme fejlesztése a legfontosabb fejlődés az életben. Fontosabb, mint bármilyen szakmát tanulni, vagy bárminemű tárgyi tudást önteni a fejünkbe.

 

A COVID helyzetről: Mi úgy tervezünk, hogy minden tanfolyamunkat megtartjuk! Ha a kormányzati szabályozás úgy alakul, hogy esetleg mégsem tudjuk valamelyik tanfolyamot megtartani, akkor mindenkivel felvesszük a kapcsolatot és egyéni egyeztetés szerint vagy egy későbbi időpontban tartjuk meg a képzést, vagy visszafizetjük az árát.

 

IDŐPONTOK ÉS JELENTKEZÉS!

A végtelenre nyíló kapu

A gondolatokból indul minden, de közel sem ott ér véget. Az érzelmek és az ösztönös, automatikus szokások vagy reakciók, valamint az életünk irányát útjelző táblaként meghatározó hitrendszerek jellemzően mind-mind a tudattalanunkban fészkelnek, onnan fejtik ki hatásukat. Ahhoz, hogy változtathassunk rajtuk, fel kell hoznunk őket tudatos elménkbe, hogy megvizsgálhassuk és átírhassuk őket. A meditáció csodálatos önismereti ajándéka, hogy segít a tudattalan tartalmak tudatosba emelésében, hozzájárulva ezáltal elménk teljes körű megismeréséhez. A meditációt ezért is kell jó szemléletben, és megfelelő technikával megtanulni, mert így nem mesterségesen fogunk turkálni a tudattalanban, ahol ki tudja, mi vár ránk. A meditációnak nem célja a tudattalan feltárása, ez a folyamat természetes mellékjelenségként bontakozik ki, mindig csak pont annyit hozva felszínre, amire és amilyen mértékben szükségünk van az adott pillanatban.


Mi az én tanítási módszerem lényege?

A meditáció egy, csak a tanítási, megközelítési módok különbözőek! Kiemeltem a gyakorlást a kultúrköri keretéből és megtisztítottam a fölösleges hiedelmektől, ezért csak azokkal a szükséges információkkal foglalkozunk, amelyek a tapasztaláshoz szükségesek, amelyek időtől és kultúrkörtől függetlenül megállják a helyüket, hogy azokat milyen szellemi-spirituális úttal társítod – vagy nem társítod – azt rád bízom. A meditáció egy technika, mellyel befolyásolod  saját elméd működését, annak állapotát. Ehhez nem szükséges különféle ideológiákat elsajátítani, csak természetes módon teret adni magadban az esetlegesen újszerű tapasztalásnak.

A közhiedelemmel ellentétben, meditálni nem nehéz. A tiszta módszer révén az elme működése tapasztalható és belátható időn belül felszabadítóan örömteli, ezért nem szükséges hozzá bármilyen speciális személyiség vagy különleges képesség.


A test és a tudat kapcsolata a légzésen keresztül

Az önismeret szerves részét képezi a harmonikus testben levés, és a légzés tudatos használata. A mozgást és a légzést az idő hiányában  egyaránt csak felszínesen érintjük a tanfolyamon, de mindkettőre szükség van a személyiségünk integritásához. Néhány játékos mozgással, és egy alap légzőgyakorlat elsajátításával segítjük a test-tudatosságban való fejlődést. A légzésről, és annak testtartással való kapcsolatáról külön tanfolyamot tartok, melynek részleteit itt találod.


Budapesti időpontok:

6 alkalom, minden hétfőn 18.00-tól 21.00-ig. A pontos napokért kattints a + jelre:


11.02 – 12.07.

1. november 02. (hétfő)
2. november 09. (hétfő)
3. november 16. (hétfő)
4. november 23. (hétfő)
5. november 30. (hétfő)
6. december 07. (hétfő)

Ha valamelyik alkalomra nem tudsz eljönni, írj egy emailt és megbeszéljük a pótlás lehetőségét.

A tanfolyamnak más tanfolyam nem előfeltétele. A tanfolyamra csak egy tollat és füzetet hozz magaddal, jegyzetet én adok.


Budapesti helyszín:


Szabad test – Szabad tudat Központ
1072 Budapest, Dob u. 2-4. között, az árkád alatt, C lépcsőház, 1. em. 8. (magasföldszint fölött, a lépcső bal oldalán a második lakás)
Kapucsengő: 96., Schöffer. (Mivel ez egy több lépcsőházból álló társasház, ha valaki a másik lépcsőházban használja a kapucsengőt, akkor a 96 beírása után az “off” hibaüzenet jelenik meg, és mi fent nem halljuk a kapucsengőt. Ekkor a kapucsengő felett található fehér kapcsolót kell megnyomni, és azután már tökéletesen működik a kapucsengő.)


Szegedi időpontok:

6 alkalom, minden szombaton 13.00-tól 16.00-ig. A pontos napokért kattints a + jelre:


10.10 – 11.21.

1. október 10. (szombat)
2. október 24. (szombat)
3. október 31. (szombat)
4. november 07. (szombat)
5. november 14. (szombat)
6. november 21. (szombat)

Ha valamelyik alkalomra nem tudsz eljönni, írj egy emailt és megbeszéljük a pótlás lehetőségét.

A tanfolyamnak más tanfolyam nem előfeltétele. A tanfolyamra csak egy tollat és füzetet hozz magaddal, jegyzetet én adok.


Szegedi helyszín:


Bamboo Beauty, Szeged, Maros u. 33.
(bejárat a Háló u. felől!)


Kecskeméti időpontok:


Kecskeméti helyszín:


FLOW yoga & selfness, Kecskemét, Bánk bán utca 6.


Tartja:

Dóka Róbert, szanszkrit nyelvtanár, meditáció- és jógaoktató, TestSzobrász


Díj és fizetés:

A tanfolyam és a jegyzetek díja 39.000 Ft. Fizetni bankkártyával és banki átutalással tudsz a jelentkezés után.

Ha kérdésed merül fel, jelezd nekem e-mailben: szanszkritakademia@gmail.com

 

IDŐPONTOK ÉS JELENTKEZÉS!

 

A légzéses és meditációs tanfolyamokat már az új oldalunkon keresd: Szabad Test - Szabad Tudat Iskola Elrejtés