Meditációs alaptanfolyam

 

– MEDITÁCIÓS ALAPTANFOLYAM –

A tapasztalati önismeret technikája

 

A meditációs alaptanfolyam legfőbb célja a tapasztalati önismeret fejlesztése. Ezt két módon támogatja a tanfolyam: egyrészt egy hatékony, rendszeresen gyakorolható meditációs technika megtanulásával, illetve csoportban végzett, vezetett önismereti játékokkal-gyakorlatokkal, melyek révén a résztvevők meghatározó felismerésekhez juthatnak önmagukat illetően. Az alábbiakban bemutatom a tanfolyam legfőbb elemeit, a teljesség igénye nélkül:

Az önfejlesztés és a meditáció viszonya

Gyakran hallunk manapság önismeretről, önfejlesztésről, önképzésről. Ez csodálatos dolog, hisz a nyugati világ (újra) felismerte – a külső mellett – a belső fejlődés és kibontakozás fontosságát is. De ki az, aki fejlődik és ki fejleszt? Ezek a kérdések egyelőre még fel sem merülnek a nyugati eredetű – amúgy a maguk nemében hatékony – önfejlesztő rendszerekben. A Kelet másik irányból közelíti meg az emberi létezést: bentről kifelé. Mit jelent ez? Elménk (jelenleg) természetes, állandó működéséből adódóan mindig a külvilághoz képest definiáljuk magunkat minden élethelyzetben. A meditáció azonban egy teljesen másfajta, külvilágtól független, öntapasztalás általi önismeretet nyújt számunkra. A két megközelítés nem kizárja, hanem támogatja egymást, teljessé téve számunkra a választ az élet legfontosabb kérdésére: ‘Ki vagyok én?’ A tanfolyamon a meditáció ősi alaptechnikáját tanítom, melyet mindenki képes elsajátítani.


Mi is a meditáció?

A meditáció szót ma már mindenki használja mindenre. Olyannyira nagy a káosz, hogy nem egyértelmű, mit értünk alatta. Éppen ezért rendbe fogjuk tenni a fogalmat és a technika megtanulása előtt alaposan átbeszéljük, hogy mi a különbség és az átfedés a meditáció, a kontempláció, a koncentráció, a vizualizáció, a révülés, a mindfulness és a vezetett meditáció között.


Miért nélkülözhetetlen a meditáció a magasabb szintű önismerethez?

Azért, mert azt a dobozt nem tudod arrébb tenni, amelyikben benne állsz. Ahhoz, hogy megoldj egy problémát, a probléma fölé kell emelkedned. Ha nem tapasztalod meg az elméd működését, akkor nem is vagy képes változtatni rajta, nem vagy képes irányítani azt, nem vagy képes teremteni vele vagy elengedni általa, stb. Márpedig az emberi életnek a gondolataink adnak irányt, velük kezdődik minden. A legtöbb ember esetében öntudatlanul, de a gondolatainkkal építjük föl személyiségünket, életünket, kapcsolatainkat, mindent, aminek csak tartjuk magunkat és a világot. Amíg nem vagyunk képesek az elme valamilyen szintű csöndjére, addig nehezen tudjuk megváltoztatni annak működését. Ez pedig nélkülözhetetlen a sikeres és boldog élethez. Az elme fejlesztése a legfontosabb fejlődés az életben.

IDŐPONTOK ÉS JELENTKEZÉS!

A végtelenre nyíló kapu

A gondolatokból indul minden, de közel sem ott ér véget. Az érzelmek és az ösztönös, automatikus szokások vagy reakciók, valamint az életünk irányát útjelző táblaként meghatározó hitrendszerek jellemzően mind-mind a tudattalanunkban fészkelnek, onnan fejtik ki hatásukat. Ahhoz, hogy változtathassunk rajtuk, fel kell hoznunk őket tudatos elménkbe, hogy megvizsgálhassuk és átírhassuk őket. A meditáció csodálatos önismereti ajándéka, hogy segít a tudattalan tartalmak tudatosba emelésében, hozzájárulva ezáltal tudatunk teljeskörű megismeréséhez.


Mi az én tanítási módszerem lényege?

A meditáció egy, csak a tanítási, megközelítési módok különbözőek! Kiemeltem a gyakorlást a kultúrköri keretéből és megtisztítottam a fölösleges hiedelmektől, ezért csak azokkal a szükséges információkkal foglalkozunk, amelyek a tapasztaláshoz szükségesek, hogy azokat milyen szellemi-spirituális úttal társítod – vagy nem társítod – azt rád bízom. A meditáció egy technika, mellyel befolyásolod  saját elméd működését. Ehhez nem szükséges különféle ideológiákat elsajátítani, csak természetes módon teret adni magadban az esetlegesen újszerű tapasztalásnak.

A közhiedelemmel ellentétben, meditálni nem nehéz. A tiszta módszer révén az elme működése tapasztalható és idővel felszabadítóan örömteli, ezért nem szükséges hozzá bármilyen speciális személyiség vagy különleges képesség.


A test és a tudat kapcsolata a légzésen keresztül

Az önismeret szerves részét képezi a harmonikus testben levés, és a légzés tudatos használata. A mozgást és a légzést az idő hiányában  egyaránt csak felszínesen érintjük a tanfolyamon, de mindkettőre szükség van a személyiségünk integritásához. Néhány játékos mozgással, és egy alap légzőgyakorlat elsajátításával segítjük a test-tudatosságban való fejlődést. A légzésről, és annak testtartással való kapcsolatáról külön tanfolyamot tartok, melynek részleteit itt találod.


Budapesti időpontok:

Hétköznapokon:

6 alkalom, minden csütörtökön 18.00-tól 21.00-ig tart.

Alkalom Dátum
1. január 24. (csütörtök)
2. január 31. (csütörtök)
3. február 7. (csütörtök)
4. február 14. (csütörtök)
5. február 21. (csütörtök)
6. február 28. (csütörtök)

Ha valamelyik alkalomra nem tudsz eljönni, írj egy emailt és megbeszéljük a pótlás lehetőségét.

Hétvégéken:

6 alkalom, minden szombaton 13.00-tól 16.00-ig tart.

Alkalom Dátum
1. január 26. (szombat)
2. február 2. (szombat)
3. február 9. (szombat)
4. február 16. (szombat)
5. február 23. (szombat)
6. március 2. (szombat)

Ha valamelyik alkalomra nem tudsz eljönni, írj egy emailt és megbeszéljük a pótlás lehetőségét.

A tanfolyamnak más tanfolyam nem előfeltétele. A tanfolyamra csak egy tollat és füzetet hozz magaddal, jegyzetet én adok.


Budapesti helyszín:

7. ker. Rózsa u. 1.  – a lépcsőháztól balra, apiros korlátnál


Szegedi időpontok:

6 alkalom, minden szombaton 13.00-tól 16.00-ig.

Alkalom Dátum
1. március 30. (szombat)
2. április 6. (szombat)
3. április 13. (szombat)
4. április 20. (szombat)
5. április 27. (szombat)
6. május 4. (szombat)

Lehetséges, hogy az április 20-i alkalmat nem tartjuk meg (a húsvéti hétvége miatt). Ez esetben egy héttel tolódnak a maradék alkalmak, és május 11-én lesz az utolsó. Erről az első alkalommal, közösen döntünk.

Ha valamelyik alkalomra nem tudsz eljönni, írj egy emailt és megbeszéljük a pótlás lehetőségét.

A tanfolyamnak más tanfolyam nem előfeltétele. A tanfolyamra csak egy tollat és füzetet hozz magaddal, jegyzetet én adok.


Szegedi helyszín:

Bamboo Beauty,  Szeged, Maros u. 33. (bejárat a Háló u. felől!): ITT


Tartja:

Dóka Róbert, szanszkrit nyelvtanár, meditáció- és jógaoktató, TestSzobrász


Díj és fizetés:

A tanfolyam és a jegyzetek díja 30.000 Ft. Fizetni bankkártyával és banki átutalással tudsz a jelentkezés után.

Ha kérdésed merül fel, jelezd nekem e-mailben: szanszkritakademia@gmail.com

 

IDŐPONTOK ÉS JELENTKEZÉS!

 

LÉGZŐGYAKORLATOK HÉTKÖZN.      Jelentkezés lejár: 49 nap 16 óra 47 perc 21 mp
Jelentkezz most!